Fermentovaný čaj využívaný přes 2000 let.
Jedná se nápoj získaný kvašením čaje díky symbiotické kultuře bakterií a kvasinek (SCOBY).
Historie
První recept na kombuchu pravděpodobně pochází z doby čínské dynastie Qin (221–206 př. n. l.). Již v té době se jí říkalo "čaj nesmrtelnosti". Vyráběla se zejména z černého a zeleného oslazeného čaje.
Legenda praví, že korejský doktor Kombu přivezl nápoj do Japonska. Podával jej na dvoře japonského císaře Ingjóa a vychvaloval ctnosti toho nápoje. Pokud opravdu existoval, byl podle něho nápoj pojmenován.
Na začátku 20. století se kombucha rozšířila do Ruska a východní Evropy. V Rusku se z ní stal domácí nápoj, tzv. čajový kvas, jelikož je velice snadná na přípravu a suroviny byly snadno dostupné. Kombucha se stala cennou komoditou díky jejím zdravotním benefitům. Po 2. světové válce se stala populární zejména v Německu, kde probíhali studie především na obsah probiotik a jejich účinku na trávení a imunitní systém.
Do západních zemí, tedy převážně do USA, se kombucha dostala až v druhé polovině 20. století. V 60. a 70. letech přišla hnutí zaměřená na zdraví. Vaření kombuchy se nadále zvyšovalo s rostoucím zájmem o fermentované potraviny bohaté na probiotika.
Dnes se kombucha běžně vyskytuje v různých obchodech. Její popularita i nadále roste.
Pozitivní vlivy